Some Approaches of Language Teaching

1. WHAT IS APPROACH?

Approach is a set of correlative assumptions dealing with the nature of language and the nature of language learning and teaching.[1] In addition, Approach is the level at which assumption and beliefs about language, language learning, and language teaching. According to Anthony’s model, Approach is the level at which assumption and beliefs about language and language learning is specified.[2]

Base on the statements above, Approach relates to the assumptions and beliefs in language, language learning and teaching. In language teaching, people have different agreement in assumption and belief. Therefore, there are some approaches base on people belief and assumption in language teaching. Those assumptions and beliefs are supported by the theory of the expert in language, language teaching and learning. In other word, Approach refers to theories about the nature of language and language learning that serves as the source of practices and principles in language teaching.

2. LINGUIST AND PSYCHOLOGIST VIEWS

A.     Classical Behaviorism by Pavlov

In the 20th century, Ivan Pavlov, the psychologist from Russia conducted a research by training a dog trough a procedure that he called as classical conditioning. In his researched, Pavlov trained a dog to dripping it saliva following the sound of bell. Then he called the response of the dog as unconditioned response. Then, in his researched, he used the smell of meat, until the dog got the conditioned response. In the term of human learning, when someone doesn’t give a correct response to a stimulus, it is called by unconditional response. Meanwhile, when someone gives a correct response, it is called by conditional response. In conclusion, in the classical behavior, the term of teaching and learning are conducted by giving a stimulus and giving a response.

 

B.     Operant Conditioning Skinner

In the book titled verbal behavior (1959), Skinner captures the essence of the behaviorist approach to language. Language is not mental phenomenon: It is behavior, like other forms of human behavior. It is learnt by process of habit-formation.[3]

BF. Skinner with his Operant Conditioning wants to try explaining a part of human learning and human behavior. In operant conditioning, someone behavior can be operant or respondent. Operant is the classes of response, while someone behavior causes a response from the other people it is called by operant. The example of this phenomenon is when a baby cries then it causes the baby’s mother gives him a breast or milk, it is called by operant. While, respondent is a set of response that is induced by recognized stimulus. If someone behavior is a response of a stimulus it is called by respondent. The example is a boy that is punched by his friend, feel hurt and then cry. If he cries because of the punch and hurt, it is called by respondent.

Operant and respondent common happen in language teaching and learning. In the class room, there are usually some smart students and some weak students. Respondent commonly happen when the teacher asks the students a question then one of the smart students answer it. While the weak students usually just be quiet, or give no response. If the behavior of weak students causes the teacher gives them extra time to learn, it can be called by operant. Because, the weak student’s behavior causes the teacher gives them extra time for learning.

In addition to operant and respondent, skinner also proposes reward and punishment in the Language learning. According to skinner reward and punishment have a strong influence in the teaching and learning success. Reward tends to increase students motivation in learning. But, punishment is usually harming the students. Punishment doesn’t build student behavior well. And it usually makes the students lost his motivation to learn.

In the term of punishment, skinner offers a way out that punishment is better to be erased. Skinner offers to change the punishment with giving motivation or suggestion. Motivation and suggestion will build student’s behavior well. Therefore, if the students cannot answer the teacher question, the teacher should not give the students punishment. In other hand, the teacher must give them motivation that can make them repair their mistake.

In 1993, Omaggio Hadley summarized the characteristics of behaviorism approach as follow:

  1. Human learning and animal learning are similar;
  2. All behavior is viewed as a response to stimuli;
  3. The mind of the student is tabula-rasa;
  4. Conditioning involves the strengthening of association between a stimulus and response through the reinforcement;
  5. Human language is a sophisticated response system acquired through operant conditioning.[4]

 

C.     Subsumption Ausubel

David Ausubel states that language learning happens through a meaningful process which is connected between the new knowledge or experience and existing knowledge or experience. In his theory, Ausubel emphasize mental structure or organization. Therefore, the focus of human learning is not stimulus-response bonds but mental events. This theory is the opposite of behaviorist theory in which emphasizes human learning on Habit-formation.

The cognitive theory that is proposed by Ausubel can be understood by contrasting rote learning and meaningful learning. Rote learning is recalling items without connecting it with a system or existing cognitive data. While, meaningful learning is studying new knowledge by integrating and importing it in the contextual system in to existing knowledge. Meaningful learning only happens when the new knowledge or experience can be integrated in to existing knowledge by the learners. In other word, it is not be able to be conducted if the learners have no previous knowledge or experience that related to the new knowledge.

In the rote learning, knowledge acquisition and experience acquisition are treated as separated units that are randomly integrated in the cognitive system. Therefore, rote learning involves a performance of memorizing items that are not related to the existing cognitive units.

Meanwhile, meaningful learning can be applied as a process of connecting and integrating between new knowledge or experience and the existing knowledge or experience. In this kind of learning, while the new knowledge and experience entering cognitive field, it will interact with, and be integrated appropriately to the broader conceptual system.

In addition to rote and meaningful learning, Ausubel also proposes that forget is systematic. In this matter, he states that forget in the meaningful learning is more intended rather than forget in the rote learning. It is because in the meaningful learning, the learners are integrated new knowledge with existing knowledge. While in the rote learning, the learners only perform memorizing items that are not related to the existing knowledge in the learner’s cognitive field.

Ausubel states that in the term of meaningful learning, forget are the second step after integrating new knowledge with the existing knowledge. In the forgetting step, the specific items are not considered as separated items but it is considered as integrated items. Therefore, the specific and separated concept of knowledge will be integrated become a broader concept of knowledge.

In other word, this approach shows that in language teaching process the teacher must be able to integrate the student’s new knowledge or experience and their recent knowledge or experience.

 

D.    Humanistic Psychologist Rogers

Carl Rogers is not considered as a psychologist of learning but he gives a big influence to the learning concept understanding. In his classical concept of client-centered therapy, he analyzes and explains human behavior and process of learning. This view brings important implication to the education system.

In his concept, Rogers states that students have full participation in the teaching and learning process. He tends to avoid teaching and substitute it by learning. Therefore, the most important one is learning how to learning. In this case the enable of students becomes very important in the learning process. Students are not anymore considered as a listener but as intact individual that must be involved in whole aspect of learning. In conclusion, all activities and learning materials in the class must use subsumption context, and all students involved in the process of learning and finding solution in the problem of learning.


[1] Jack C Richards and Theodore S. Rodgers. No Year. Approaches and Methods in language teaching. Cambridge University Press. P. 19.

[2] Ibid. P 19.

[3] Hery Yufrizal, MA, Ph.D. 2008. An Introduction to second Language Acquisition (A Text book for ESL Learners and English Teacher). Bandung: Penerbit Pustaka Reka Cipta. Page 43

[4] Hery Yufrizal, MA, Ph.D. Cop. Cit. Page 44.

 

Further Reading

 

H. Douglas Brown. 2001. Teaching by Principles an Interactive Approach to Language Pedagogy Second Addition. San Francisco State University.

H. Douglas Brown. 2007. Prinsip Pembelajaran dan Pengajaran Bahasa Edisi V. Pearson Education

Hery Yufrizal, MA, Ph.D. 2008. An Introduction to second Language Acquisition (A Text book for ESL Learners and English Teacher). Bandung: Penerbit Pustaka Reka Cipta.

Jack C Richards and Theodore S. Rodgers. No Year. Approaches and Methods in language teaching. Cambridge University Press.

Smith, M. K. (1999) ‘Learning theory’, the encyclopedia of informal education, www.infed.org/biblio/b-learn.htm

WordPress Background Tutorial

Assalamu’alaikum….

Kali ini, saya akan mencoba berbagi sedikit ilmu untuk menambah kesan bagus blog (wordpress) yang kalian punya.

Langsung saja, ilmu yang saya coba adalah cara membuat tampilan background wordpress kita jadi lebih bagus dan menarik. Nah, sebelum membuat background ada beberapa langkah yang harus kita tempuh, mulai dari mempersiapkan gambar back ground yang kita inginkan sampai mengaplikasikannya dalam blog yang kita miliki.

Hmmmm -_- kelihatan nya kok rumit ya??

Gak Rumit kok… beneran dech.. ^_^ hehehe. Lo ga pecaya ni ku kasih trik and tips membuat back ground yang menarik buat kita. Yuk sama-sama kita simak langkah-langkahnya.

  1. Carilah gambar yang paling anda minati dari drive komputer anda.
  2. Kalau sudah, editlah gambar tersebut dengan menggunakan program ACDsee, photosop, atau pun program-program laen yang dapat digunakan untuk mengedit gambar lainnya yang ada pada komputer anda. Namun, pada kesempatan ini saya akan mencoba mengenalkan bagaimana cara untuk mengedit gambat dengan menggunakan program ACDsee 12.
  3. Bagaimana caranya,?? Caranya, klik kanan pada gambar yang anda pilih, kemudian klick edit with ACDsee photo manager 12. Lihat gambar dibawah.
  4. Jika sudah, maka akan muncul tampilan seperti dibawah ini.
  5. Langkah selanjutnya adalah, mengambil bagian yang paling anda inginkan untuk dijadikan backround  blog and. Caranya, Klick corp pada program ACDsee anda, lalu gantilah ukuran original menjadi custom (Perhatikan Gambar). Lalu ketiklah ukuran 1350 untuk widht nya dan 625 untuk heightnya, lalu OK. Perhatikan gambar.
  6. Jika sudah, pilih bagian gambar yang paling anda suka, lalu done.
  7. Setelah semua langkah tersebut dilakukan, yang selanjutnya ada lakukan adalah Meresize ukuran gambar yang sudah anda pilih tadi. Caranya, Klik menu Resize Pada program ACDsee anda.
  8. Jika menu resize udah terbuka, ktil ukuran 1350 dan 625 pada kolom width dan height nya. Perhatikan gambar di bawah. Kalo sudah, klik done.
  9. Jika sudah, klik done dan simpan file gambar yang sudah anda edit. Disarankan dengan menggunakan Save as.

Nah.. sekaran gambar yang anda inginkan untuk dijadikan background and sudah siap. Langkah-langkah selanjutnya yang harus anda lakukan selanjutnya adalah sebagai berikut.

  1. Bukalah akun wordpress anda dan pilihlah menu dashboard.
  2. Di menu ini, dibagian appearance pilihlah menu Background. Perhatikan gambar di bawah.
  3. Jika menunya sudah terbuka, klick browse untuk meng-up load gambar yang sudah anda siapkan tadi. Perhatikan gambar di bawah.
  4. Jika gambar sudah selesai di upload, lakukan lah setingan berikut untuk membuat background anda jadi lebih sempurna.
  • Pada bagian Position pilih Center
  • Pada bagian Repeat Pilih Tail
  • Pada bagian Attachment pilih Fixed. Agar background anda menjadi statis alias tidak ikut bergerak. Jelasnya, lihat gambar di bawah dan tampilan wordpress yang sedang anda buka.
  1. Jika semua sudah dilakukan klick save change dan lihatlah blog anda.

Semoga dapat membantu ya?? ^_^ have a nice try!

Westlife – To be Loved (Lyrics and MP3)

The song of a little bird
The joy in three little words
I know it’s real
That’s how it feels
To be loved by you
The stars from a midnight sky
The melody from a lullaby
There’s nothing real
That I wouldn’t steal
To be loved by you

[Chorus]

To be loved by you
If everybody knows
It’s only ’cause it shows

A smile to put you on a high
A kiss that sets your soul alight
Would it be all right if I spent tonight
Being loved by you

[Chorus]

Your love is released
And you move me with ease
And you rescue me time after time
Oh Oh you give your all
And you take it all in your stride

Oh with all the power of a symphony
That’s how my heart beats when you’re holding me
I can’t conceal, this is how it feels
To be loved by you
Oh yeah, to be loved by you
If everybody knows, it’s only ’cause it shows
Because I take your love, Everywhere I go

I know what it is I need, it’s clear as a shallow stream
It’s as it seems, my only dreams
To be loved by you

Download The MP3

Westlife – I Do (Lyrics + The MP3 Version)



Tell me can you feel my heart beat
Tell me as i kneel down at your feet
I knew there would come a time
When these two hearts would
entwined just put your hand in mine
Forever

For so long I have been an island
When no-one could ever
reach the shores
And we’ve got a whole lifetime to share
And I’ll always be there, darling this i swear

So please believe me
For these words I say are true
And don’t deny me
A lifetime loving you
And if you ask will I be true
Do I give my all to you
Then I will say I do

I’m ready to begin this journey
Well I’m with you with every step you take
And we’ve got a whole lifetime to share
And I’ll always be there
Darling this i swear

So please believe me
For these words I say are true
And don’t deny me
A lifetime loving you
And if you ask will I be true
Do I give my all to you
Then I will say I do

Come on just take my hand oh come on
Lets make a stand for our love
But I know this is so hard to believe
So please

So please believe me
For these words I say are true
And don’t deny me
A lifetime loving you
And if you ask will I be true
Do I give my all to you
Then I will say I do

Download the MP3 Version

PENGGALAN CERPEN “CINTA UNTUK IBU”

Malam itu, aku bertemu Saski “teman sekelasku sewaktu SMA” di taman kota.

“Loh, ki kok malam-malam duduk disini sendirian?” ujarku.

“Eh kamu Di” Sapanya. Raut wajahnya menggambarkan kesedihan mendalam.

“hmmm, tumben saski seperti ini?” pekik ku dalam hati.

Ragu rasa hati ini untuk bertanya, akhirnya ku putuskan saja untuk berdiam dan duduk menatap Saski. 15 menit berlalu, tak ada kata tertutur dari mulut ku juga Saski. Suasana hening merangkul kami berdua malam itu.

Setalah hampir setengah jam belalu, “Hmmmmmm” gumamku.

“Kenapa di?”

“Gapapa ki, cuma merasa………”

“Merasa apa?!” tanya Saski penuh penasaran.

Akhirnya, kuberanikan lidah ini untuk merangkai kata “Kamu lagi ada masalah ki? kok dari tadi termenung?”

“Ibuku, Di” Jawabnya lirih. Tanpa kusadari Saski meneteskan air mata.

“Ibu?” ujarku penuh tanya.

“Ia Di, Ibu kena kanker otak dan divonis dokter hidupnya tak lama lagi” Ucapnya tersedu lirih dengan tetesan air mata yang jatuh di telapak tangannya.

“Yang sabar ya Ki, Allah pasti akan menyembuhkan”

“Hu um” Saski mencoba tegar dan tersenyum.

Dimalam itu, aku merasakan besarnya kasih sayanh seorang anak pada ibundanya. Air mata menetes, suara tersedu, kesedihan menjalar disaat ibu menderita. Dalam tegar, Saski berdo’a agar tuhan menyembuhkan ibunya.

(Penggalan Cerpen Cinta Untuk Ibu, Oleh Misbakhudin Munir) ^_^

Insyaallah terbit edisi penuhnya….

PERUMPAMAAN ORANG BERPUASA (ANALOGI)

Assalamu’alaikum….

Nah.. lo ketemu lagi dengan tulisan baru. Kali ini lagi pengen nulis tentang analogi orang-orang yang berpuasa di bulan ramadhan. Yach.. cuma pengen berbagi ilmu aja buat jadi bahan perbandingan dan koreksi diri bagi kita semua. he he he he ^_^ Jadi jangan ada yang tersinggung ya?? Ckkkkk

Pasti semua dan pada ngerti, kalo dah dijelaskan dalam surat Al-Baqoroh ayat 18:

“Hai orang-orang yang beriman diwajibkan atas kamu berpuasa, sebagimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu. agar kamu bertakwa”

Nah, sebagai mana telah di jelas kan di postingan sebelumnya bahwa puasa itu ternyata diwajibkan tidak hanya pada umat Nabi Muhammad aja. Melainkan, pada umat-umat sebelum nabi Muhammad juga.. tapi umat nabi Muhammad mendapatkan kemulyaan yang lebih di bulan saat berpuasa di bulan Ramadhan. Seperti, Pahala dilipat gandakan, amalan sunnah dihitung seperti amalan yang wajib, ada malam lailatul qodar sebagai malam yang lebih utama dari seribu bulan.. di tambah dibukanya pintu-pintu surga dari berbagai penjuru dan ditutupnya pintu neraka dibelenggunya setan. Masyaallah tidak lain dan tidak bukan, Allah memberikan kemulyaan itu pada bulan ramadhan agar kita lebih mudah dan lebih ringan untuk menggerakkan tubuh dan hati kita untuk mau beribadah kepada Allah agar kita semakin dekat dengan Allah dan menuju gelar orang yang bertakwa kepada Allah. Dengan meningkatnya nilai ketakwaan kita kepada Allah, maka pantaslah kita disebut sebagai pemenang di saat tiba Idul Fitri (Kembali Kepada Suci).

Nah loh, gimana dengan puasa kita?? apa yang telah kita lakukan selama bulan ramadhan??? bagaimana diri kita sebelum di bulan ramadhan?? Meningkatkan amal ibadah, ataukah malah menurun?? hmmmmm yodahlah mari kita koreksi diri masing-masing..

ngomong-ngomong orang yang berpuasa, ternyata orang ya berpuasa itu di analogikan atau diibaratkan dengan dua binatang yang mungkin menjijikan bagi sebagian orang. Hayo loh.. apa coba? ada yang tau???? nih liat aja gambarnya sendiri ya…..

Nah Lo, tuh gambarnya.. Gambar apa itu????????? Pinter…… yupz, bener. Jadi hasil akhir orang yang berpuasa itu digambarkan dengan dua jenis hewan itu. Yang pertama adalah ular dan yang kedua adalah ulat. Kedua hewan menjijikan inilah gambaran dari sifat manusia yang merupakan tempat salah dan dosa. Segala yang menjijikan biasanya bersifat kotor atau membuat orang merasa tidak nyaman, begitupun dengan manusia yang sering sekali berbuat dosa pasti lah ia akan sukar untuk disukai orang, bahkan mungkin sering membuat orang lain tidak nyaman karena sikap aniayanya, seperti menghasut, memfitnah, mencuri, dan sebagainya.

Okelah, langsung aja kita bahas kedua hewan tersebut..

Yang pertama adalah Ular.

Banyak orang yang bilang ular itu sangat mengerikan, ada yang bilang ular itu menjijikan, ada orang yang bilang ular itu memiliiki bisa yang mematikan. Yah…. apapun lah.. yang penting itu masih ular. he he he he ^_^

Mulai seriusan diki nie.. Ular pada dasarnya adalah reptil yang sifatnya merusak. Ular pada kisah nabi adam digambarkan sebagi setan yang menggoda nabi adam untuk melanggar perintah Allah. Alaminya, ular termasuk hewan yang ganas dan memakan binatang lain, ia membunuh binatang lain untuk menjadi makanannya. Semakin lama ular semakin tumbuh dan berkembang menjadi besar. Untuk itu, ular setidaknya melakukan puasa 4 sampai 5 kali dalam satu tahun untuk mengganti kulitnya. Ketika dia berpuasa pun, dia tidak makan apa apa, sampai akhitnya ia berganti kulit di ujung puasanya itu. Namun apa?? Ular yang berganti kulit bukannya semakin Jinak, malah semakin Ganas. Dengan kulitnya yang semakin mengkilat, ular menjadi reptil yang lebih menakutkan bagi hewan-hewan mangsanya.

Hewan inilah yang di gambarkan seperti puasanya orang suka berbuat maksiat. Disaat bulan puasa tiba, bukannya ia merasa senang namun malah merasa resah. Dia terbisa dengan perbutan-perbuatan dosa sebelum bulan ramadhan tiba, bebas mau melakukan apa saja. Namun apa? ketika bulan puasa tiba, MiRas dibatasi, tempat-tempat maksiat mendapatkan kontrol penuh dari pemerintah dan masyarakat, orang yang seperti ini tidak bebas untuk melakukan kebebasan dan kebiasaannya. Sehingga, ia merasa terbelenggu dan terpaksa berpuasa dalam melakukan hal-hal itu secara bebas. Akhirnya setelah bulan ramadhan dia bukan semakin bertaubat, malah semakin menjadi dan melampiaskan seluruh nafsunya.. Masyaallah…. Jangan sampai kita menjadi orang yang seperti ini. Naudzubillah Min Dzalika.

Nah puasa yang kedua adalah seperti puasanya Ulat.

Siapa sih yang ga tau ulat? siapa sih yang ga tau kalau ulat itu menjijikan….??? semua orang pasti tau kalo ulat itu benar-benar menjijikan. Selain itu, ulat juga terkenal dengan sifat perusak nya. Tanaman bisa rusak karnanya, ia memakan daun dari tanaman penduduk, baik padi, bungan, atau tanaman-tanaman lai. Dan ia pun menimbulkan rasa gatal bila menempel di kulit manusia. Karena sifatnya inilah, semua orang membenci ulat, semua orang mencaci dan memaki ulat. Namun apa?? ulat merasakan itu, dan ia pun sadar dan ingin bertaubat. Berangkat dari kesadaran itu, Ulat pun berpuasa dengan merubah dirinya dari kepompong. Menahan dari makan dan minum dan membelenggu dirinya dalam kantung kecil agar dia tak lagi merusak. Ulat pun memohon kepada Allah agar ia menjadi makhluk yang lebih baik dari sebelumnya. Hasilnya apa?? hasilnya ulat menjadi seekor kupu-kupu yang sangat indah yang sedisukai oleh semua orang. Bahkan kupu-kupu dilambangkan sebagai suatu keindahan. Siapa si yang tidak suka melihat kupu-kupu?? rasanya semua orang suka. Saat anda membawa anak atau pacar anda kesebuah taman dan melihat kupu-kupu pasti anda akan berkata pada pacar atau anak anda

“Lihat, benar-benar indah ya kupu-kupu itu?”…..

Hmmmmm, dari sini kita bisa belajar. Ulat yang sebelumnya adalah binatang yang sangat menjijikan dan merusak dapat berubah menjadi indah karena dia berpuasa.

Nah.. begitu pun dengan manusia. Pasti manusia itu tak luput dari kesalahan dan dosa. Jadilah seperti ulat, dengan berpuasa kita menahan diri kita untuk melakukan perbuatan dosa, membelenggu nafsu kita dari perbuatan-perbuatan yang dilarang oleh Allah. Dan apabila kita dapat berhasil menahan itu semua, maka jadilah kita pemenang di akhir bulan ramadhan. Yaitu idul fitri dan kitan akan termasuk dalam golongan “la’allakum Tattaqun” orang-orang yang bertakwa. Jika kita adalah orang yang bertakwa, tak hanya manusia yang menyukai kita, Allah pun akan menyayangi kita dan menjanjikan kita surga.

Semoga kita termasuk golongan orang-orang yang bertakwa…. Aminn

Wassalamu’alaikum… ^_^